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ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2005- 13  
 
Phyllis Gilmore 
Executive Director 
Behavioral Sciences Regulatory Board 
712 S. Kansas Avenue 
Topeka, Kansas 66603-3817 
 
Re:  Civil Procedure--Divorce and Maintenance--Decree; Authorized Orders; 

Types of Legal Custodial Arrangements; Joint Legal Custody; Authority to 
Authorize Therapy for Child 

 
Synopsis: Because the law provides joint custodial parents with equal decisional rights 

regarding their child or children, absent any court order directing otherwise, 
either parent may authorize therapy for a child or children without the 
knowledge and/or consent of the other parent.  Cited herein: K.S.A. 2004 
Supp. 60-1610 

 
*   *   * 

 
Dear Mrs. Gilmore: 
 
As Executive Director of the Behavioral Sciences Regulatory Board, you ask the following 
question:  "In a joint custody situation, may either parent authorize therapy for a child 
without the knowledge and/or consent of the other parent?" 
 
In 1992 this office opined that when a court awards sole custody of a child, the noncustodial 
parent is not authorized to obtain treatment or receive confidential information about the 
child from any of the professionals regulated by the Board.1  You now raise the same issue 
in relation to a joint custody arrangement. 
 

                                            
1Attorney General Opinion No. 92-53.  We note that subsequent to the issuance of that opinion, 

the statute regarding sole custody has been modified and now states that "the award of sole legal custody 
to one parent shall not deprive the other parent of access to information regarding the child unless the 
court shall so order, stating the reasons for that determination."  K.S.A. 2004 Supp. 60-1610(a)(4)(B). 
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Under the Kansas divorce statute, "the court may order the joint legal custody of a child 
with both parties.  In that event, the parties shall have equal rights to make decisions in the 
best interests of the child."2  The Kansas Court of Appeals has affirmed this clear statutory 
statement.3  While in the best of all possible worlds, one would hope that divorced parents 
who share joint custody of their child or children would consult with each other when 
therapy appears warranted, it is naive to think that all divorced parents inhabit such a world. 
 Because the law provides joint custodial parents with equal decisional rights regarding 
their child or children, either parent may authorize therapy for a child or children without the 
knowledge and/or consent of the other parent, absent any court order directing otherwise. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 

Phill Kline 
Attorney General 

 
 
 

Camille Nohe 
Assistant Attorney General 
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2K.S.A. 2004 Supp. 60-1610(a)(4)(A). 
3Matter of Marriage of Debenham, 21 Kan.App.2d 121 (1995). 


