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ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2003-  36

Phyllis Gilmore, Executive Director
Behavioral Sciences Regulatory Board
712 S. Kansas Avenue
Topeka, Kansas 66603

Re: State Boards, Commissions and Authorities--Regulation of Psychologists--
Grounds for Suspension, Limitation, Revocation or Refusal to Issue or
Renew License; Unprofessional Conduct; Psychologist's Records When
Practice Sold

Synopsis: The sale of a psychologist's practice may legitimately include client
records.  Once such a sale has occurred, the selling psychologist is no
longer the owner or custodian of client records and thus is no longer
bound by the Behavioral Sciences Regulatory Board's regulation that
requires the owner or custodian to retain those client records.  Under
regulations adopted pursuant to the Health Insurance Portability and
Accountability Act (HIPAA), a psychologist may use or disclose protected
health information for "health care operations," which includes the sale of
a practice to another covered entity, without client authorization.  Cited
herein: K.S.A. 74-5324; K.A.R. 102-1-20; 42 C.F.R. §§ 160.103; 164.501;
164.506.

* * *

Dear Mrs. Gilmore:

As Executive Director for the Behavioral Sciences Regulatory Board (Board), you pose
the following question:

"Under the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996
(HIPAA) and the Behavioral Sciences Regulatory Board statutes and
regulations, does the sale of a practice of psychology include past clients'
records, or must the selling psychologist retain those records?"

The sale or other transfer of the professional practice of a psychologist may involve the
transfer of realty, as well as the practice itself.  The practice may consist of the records
of the selling psychologist, including names and addresses of past and present patients
and their psychological histories, books, fixtures, equipment, other items of personalty
located on the premises, and the good will of the practice.  While not required by law,
the selling psychologist may find it advisable to notify clients of an intended sale of the
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practice and determine whether any client objects to the transfer of their records to the
purchasing psychologist.1  The answers to your questions, however, are not dependant
on whether a selling psychologist attends to this consideration.

Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 (HIPAA)

The regulatory definition of "health care operations" that was adopted pursuant to
HIPAA includes in pertinent part:

"(6) Business management and general administrative activities of the
[covered] entity,2 including, but not limited to:

. . . .

"(iv) The sale, transfer, merger, or consolidation of all or part of the
covered entity with another covered entity, or an entity that following such
activity will become a covered entity and due diligence related to such
activity; . . ."3

Moving to the use of the term "health care operations" in the HIPAA regulations' context,
we find that a covered entity may use or disclose protected health information for health
care operations,4 which includes the sale of a practice, without client authorization.
Such use or disclosure of protected health information was made crystal clear by the
Department of Health and Human Services' commentary to the final HIPAA regulations:

"The Department indicated in the December 2000 preamble of the Privacy
Rule its intent to include in the definition of health care operations the
actual transfer of protected health information to a successor in interest
upon a sale or transfer of its assets.  (67 FR 82609.)  However, the
regulation itself did not expressly provide for the transfer of protected

                                                     
115 Am.Jur. 2d Legal Forms, Physicians and Surgeons §§ 202.7 and 202.9.
2A psychologist is a "covered entity" under HIPAA by virtue of being a health care provider,

assuming the psychologist transmits any health information in electronic form in connection with a
covered transaction. 42 C.F.R. § 160.103.

3 42 C.F.R. § 164.501(6)(iv).
4 42 C.F.R. § 164.506(c)(1).
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health information upon the sale or transfer of assets to a successor in
interest. . . .

"A number of entities expressed concern about the discrepancy between
the intent as expressed in the preamble to the December 2000 Privacy
Rule and the actual regulatory language.  To address these concerns, the
Department proposed to add language to paragraph (6) of the definition of
'health care operations' to clarify its intent to permit the transfer of records
to a covered entity upon a sale, transfer, merger, or consolidation.  This
proposed change would prevent the Privacy Rule from interfering with
necessary treatment or payment activities upon the sale of a covered
entity or its assets. . . .

"Final Modifications. . . .  Thus, 'health care operations' includes the sale,
transfer, merger, or consolidation of all or part of the covered entity to or
with another covered entity, or an entity that will become a covered entity
as a result of the transaction, as well as the due diligence activities in
connection with such transaction. . . .

"Under the final definition of 'health care operations,' a covered entity may
use or disclose protected health information in connection with a sale or
transfer of assets to, or a consolidation or merger with, an entity that is or
will be a covered entity upon completion of the transaction; and to conduct
due diligence in connection with such transaction.  The modification
makes clear it is also a health care operation to transfer records
containing protected health information as part of the transaction.  For
example, if a pharmacy which is a covered entity buys another pharmacy
which is also a covered entity, protected health information can be
exchanged between the two entities for the purpose of conducting due
diligence, and the selling entity may transfer any records containing
protected health information to the new owner upon completion of the
transaction.  The new owner may then immediately use and disclose
those records to provide health care services to the individuals, as well as
for payment and health care operations purposes.  Since the information
would continue to be protected by the Privacy Rule, any other use or
disclosure of the information would require an authorization unless
otherwise permitted without authorization by the Rule, and the new owner
would be obligated to observe the individual's rights of access,
amendment, and accounting.  The Privacy Rule would not interfere with
other legal or ethical obligations of an entity that may arise out of the
nature of its business or relationship with its customers or patients to
provide such persons with notice of the transaction or an opportunity to
agree to the transfer of records containing personal information to the new
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owner."5

Behavioral Sciences Regulatory Board Statutes and Regulations

K.S.A. 74-5324(d) authorizes the Board to take disciplinary action against a
psychologist who "has been guilty of unprofessional conduct as defined by rules and
regulations established by the board."  The Board adopted an unprofessional conduct
regulation regarding record-keeping that addresses a psychologist's responsibility
concerning retention of records:

"If a licensee is the owner or custodian of client or patient records, the
licensee shall retain a complete record for the following periods of time:

"(1) At least five years after the date of termination of one or more
contacts with an adult; and

"(2) for a client or patient who is a minor on the date of termination of the
contact or contacts, at least until the later of the following two dates:

"(A) Two years past the age of majority; or

"(B) five years after the date of termination of the contact or contacts with
the minor."6

The sale of a psychologist's practice may legitimately include client records.7  The
parties to a contract of sale of a psychologist's practice should specify in detail the exact
nature of the property, which may include client records, being transferred.  Assuming
the sale of a psychologist's practice does include client records, once that sale has
occurred, the selling psychologist is no longer the owner or custodian of client or patient
records and is no longer bound by the Board's regulation requiring retention of client
records.

In conclusion, the sale of a psychologist's practice may legitimately include client
records.  Once such a sale has occurred, the selling psychologist is no longer the owner
or custodian of client records and thus is no longer bound by the Board's regulation that
requires the owner or custodian to retain client records.  Under regulations adopted
pursuant to the Health Insurance Portability and Accountability Act, a psychologist may
use
or disclose protected health information for health care operations, which includes the
sale of a practice to another covered entity, without client authorization.

Sincerely,

                                                     
567 F.R. 53190-91.
6K.A.R. 102-1-20(c) (emphasis added).
7See note 1.
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